dcsimg

Burung Enggang Belantara ( Malay )

provided by wikipedia MS


Burung Enggang Belantara merupakan salah satu daripada haiwan terlindung di Malaysia. Pemburuannya memerlukan lesen pemburuan. Nama sainsnya Aceros subruficollis/Rhyticeros subruficollis[2].

Ciri-ciri

Burung Enggang Belantara ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan tubuh yang diselubungi bulu pelepah. Burung Enggang Belantara mempunyai paruh tanpa gigi. Ia memiliki rupa yang agak biasa dan merupakan burung enggang dalam keluarga Bucerotidae. Ia terdapat kawasan hutan di utara Semenanjung Malaysia, sebahagian barat Thailand, Bukit-bukau Tenasserim di selatan Myanmar dan Banjaran Dawna.

Pembiakan

Sebagai burung, Burung Enggang Belantara membiak dengan cara bertelur. Telur yang dihasilkan mempunyai cangkerang keras di dalam sarang yang dibinanya.

Rujukan

Pautan luar


Senarai burung "Burung A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Pengarang dan editor Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia MS

Burung Enggang Belantara: Brief Summary ( Malay )

provided by wikipedia MS


Burung Enggang Belantara merupakan salah satu daripada haiwan terlindung di Malaysia. Pemburuannya memerlukan lesen pemburuan. Nama sainsnya Aceros subruficollis/Rhyticeros subruficollis.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Pengarang dan editor Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia MS