dcsimg

Luani Aziatik ( Albanian )

provided by wikipedia emerging languages

Luani Aziatik (Panthera leo leo), luani Persik ose luani Indian është një nënlloj i llojit të luanit. Ky nënlloj i luanit jeton sot vetëm në Indi ku edhe quhet luani indian. Kjo kafshë ka luajtur për më shumë se 2000 vjet një rol shumë të madh në simbolet dhe folklorin indian. Në kohërat antike konsiderohej dyluftimi me një luan si një provim shumë i mirë për të fituar pushtetin.

Karakteristikat

Luani aziatik është shumë i ngjashëm me luanin afrikan, por është në përgjithësi më i vogël se ai. Meshkujt arrijnë një peshë nga 150 kg deri në 250 kg kurse femrat nga 120 kg deri në 180 kg. Gjatësia e meshkujve është 1,7-2,5 m, ndërsa ajo e femrave 1,4-1,75 m. Lartësia e krahëve të tyre është përafërsisht 1 m. Mashkulli më i gjatë i parë ndonjëhrë kishte një gjatësi prej 2,9 m. Ata jetojnë 16-18 vjet.

Shtrirja

Në kohërat e lashta ishte edhe banor i Evropës juglindore. Dikur shtriheshin nga Maqedonia e Greqisë deri në Indinë e sotme duke përfshirë Iranin, Afganistanin dhe Pakistanin dhe nga Kaukazi deri në Jemen. Tani ka 250-350 individë të këtij lloji, kurse sot ata jetojnë të lirë vetëm në parkun kombëtar Gir në Indi. Ky park ka 1153,42 km² hapësirë për këtë nënlloj të luanit. Luani aziatik për një kohë ishte pothuajse i zhdukur, kishte përafërsisht vetëm 100 individë, por pas ndërhyrjes së shtetit u ndalua gjuajtja e tyre dhe prapë filloi të rritet numri i tyre.

Referimet

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autorët dhe redaktorët e Wikipedia

Luani Aziatik: Brief Summary ( Albanian )

provided by wikipedia emerging languages

Luani Aziatik (Panthera leo leo), luani Persik ose luani Indian është një nënlloj i llojit të luanit. Ky nënlloj i luanit jeton sot vetëm në Indi ku edhe quhet luani indian. Kjo kafshë ka luajtur për më shumë se 2000 vjet një rol shumë të madh në simbolet dhe folklorin indian. Në kohërat antike konsiderohej dyluftimi me një luan si një provim shumë i mirë për të fituar pushtetin.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autorët dhe redaktorët e Wikipedia