dcsimg

Акација ( Macedonian )

provided by wikipedia emerging languages

Акација (латински јазик|Acacia) е род на повеќе годишни дрвенести растенија од фамилијата на бобова или мешунки (лат. Fabaceae). Постојат околу 1.300 вида на акации, од кои некои се многу значајни во саванските екосистеми, или како нидиколни растенија за мравките.

Видови

Познати видови на мимози се:[2]

Карактеристики

 src=
Цвет на мимоза
 src=
Лист на мимоза

Мимоза, дрво од семејството акации, во однос на некој друг вид, нема долг век. Има краток животен век, најголем број живеат од 15—30 години, домашна мимоза може да успее околу 30 години, а италијанката до петнаесет години. Акации се најчесто грмушки или помали стебла кои растат на сушни и сончеви предели. Обично пораснуваат до 12 м висина, иако некои можат да достигнат и поголема висина. Многу видови имаат зелени перасти листови кои се густо збиени на гранките и создаваат впечаток на папрати. африкански вид на акации се прекриени со оштри боцки кои всушност се модифицирани гранки или листови. Мимоза има мириѕливи цветови, најчесто во форма на грашок и со жолта боја, а цветовите се со голем број на прашници и се сместени во густи гроздести цвасти на крајот на гранката. Мимозите цветаат од февруари до март, но има и од оние видови кои цветаат во јуни и јули, па и оние кои цветаат неколку пати во годината (Acacia semperflorens). Отпорна е на ниске температури до -7 °C, но сепак треба да се бара локација каде се заштитени од продирање на постудени ветрови.

Бразилски вид на срамежлива мимоза (Mimosa pudica) се одликува со осетливост на листовите при допир. Листовите на овој вид покажуваат сеизмонастички движења — прво по ред се преклопуваат лиските, а потоа надразувањето се пренесува на петекката па целиот пераст лист се поклопува како овенет.

Слики на акација

Наводи

  1. Pedley, Les (2003). „A synopsis of Racosperma. C.Mart. (Leguminosae: Mimosoideae).”
  2. «Acacia dealbata» EOL. Consulted on 21 November 2013.

Литература

  • Pedley, Les. A synopsis of Racosperma. C.Mart. (Leguminosae: Mimosoideae).. „Austrobaileya“ том 6 (3): 445-496.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Автори и уредници на Википедија

Акација: Brief Summary ( Macedonian )

provided by wikipedia emerging languages

Акација (латински јазик|Acacia) е род на повеќе годишни дрвенести растенија од фамилијата на бобова или мешунки (лат. Fabaceae). Постојат околу 1.300 вида на акации, од кои некои се многу значајни во саванските екосистеми, или како нидиколни растенија за мравките.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Автори и уредници на Википедија