dcsimg
Unresolved name

Agnatha

Leuattomat selkärankaiset ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Leuattomat selkärankaiset[2] myös leuattomat kalat (Agnatha) on parafyleettinen ryhmä hyvin alkeellisia selkärankaisia eläimiä, joihin kuuluvat nykyisin elävät ympyräsuiset ja niiden fossiiliset sukulaiset konodontit (Conodonta) ja alkukalat (Ostracodermi). Nahkiaiskaloista tunnetuimpia ovat nahkiainen, merinahkiainen ja pikkunahkiainen, viiksiympyräsuisista limaajat (limanahkiaiset). Ryhmä sulkee pois kaikki leualliset selkärankaiset (Gnathostomata), ja on siksi parafyleettinen.

Leuattomat selkärankaiset ilmaantuivat kambrikaudella yli 500 miljoonaa vuotta sitten ja monimuotoistuivat, mutta sittemmin enimmäkseen väistyivät leuallisten kalojen tieltä noin 400 miljoonaa vuotta sitten.Ryhmät

Katso myös

Lähteet

  1. Agnatha Paleobiology Database. Viitattu 25.12.2010. (englanniksi)
  2. Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 7. Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0.
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Leuattomat selkärankaiset: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Leuattomat selkärankaiset myös leuattomat kalat (Agnatha) on parafyleettinen ryhmä hyvin alkeellisia selkärankaisia eläimiä, joihin kuuluvat nykyisin elävät ympyräsuiset ja niiden fossiiliset sukulaiset konodontit (Conodonta) ja alkukalat (Ostracodermi). Nahkiaiskaloista tunnetuimpia ovat nahkiainen, merinahkiainen ja pikkunahkiainen, viiksiympyräsuisista limaajat (limanahkiaiset). Ryhmä sulkee pois kaikki leualliset selkärankaiset (Gnathostomata), ja on siksi parafyleettinen.

Leuattomat selkärankaiset ilmaantuivat kambrikaudella yli 500 miljoonaa vuotta sitten ja monimuotoistuivat, mutta sittemmin enimmäkseen väistyivät leuallisten kalojen tieltä noin 400 miljoonaa vuotta sitten.lähde?

Nykyiset leuattomat kalat ovat erikoistuneet loisimiseen ja raadonsyöntiin. Ne tarraavat elävään kalaan kiinni ja raastavat sen ihon rikki hampaillaan. Sitten ne imevät kalan verta ja syövät sen lihaa kunnes ovat kylläisiä.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI