dcsimg

Sanktpeterskjerm ( Norwegian )

provided by wikipedia NO

Sanktpeterskjerm (Crithmum maritimum) er en plante i skjermplantefamilien som vokser på havstrender.

Den er en lav til middelshøy, grenet og flerårig urt. Bladene og stenglene er glatte og sukkulente. Blomstene er gulgrønne og sitter i 30–60 mm brede skjermer. Den vokser alltid nær havet, som regel på klipper og berg, men av og til på sand- og grusstrender.[1]

I Frankrike, England, Wales og Sør-Irland er sanktpeterskjerm en karakteristisk plante for de laveste delene av bergvegger ved havet. Plantene som vokser i bergspekker i denne sonen må tåle mye saltsprut. På de samme stedene vokser også Spergularia rupicola, fjærekoll og rødsvingel.[2]

Sanktpeterskjerm er den eneste arten i slekten Crithmum. Den er vanlig omkring Middelhavet og Svartehavet, og langs atlanterhavskysten fra Kanariøyene til Nord-Frankrike. Videre finnes den langs vestkysten av De britiske øyer til Skottland og langs østkysten nordover til Great Yarmouth. Arten har i seinere år spredd seg mye og finnes nå også i Nederland, Belgia og på den tyske øya Helgoland.[3]

I Norge ble de første funnene gjort på Lista i 2001. Etterpå er den funnet i , Flekkefjord og Kristiansand. Dette tas som et tegn på at klimaet i Norge blir varmere. I Storbritannia finnes sanktpeterskjerm kun i områder der kaldeste måned har middeltemperatur høyere enn 4 °C. Det vil si at den potensielle utbredelsen i Norge er ytterst på vestlandskysten nordover fra Kristiansand.[4]

Referanser

  1. ^ C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. ISBN 82-512-0355-4.
  2. ^ A. Malloch (1982). «Strandklipper og lyngmark ved havet». I G. Halliday og A. Malloch; oversatt av P. Sunding og A.M. Sunding. Ville vekster i Norge og våre naboland. Schibsted. s. 146. ISBN 82-516-0908-9.
  3. ^ O. Pedersen (2009). «Strandplanter på vandring - om nye, langdistansespredte havstrandplanter, spesielt på Lista» (PDF). Blyttia. 67 (2): 75–94. ISSN 0006-5269.
  4. ^ Sanktpeterskjerm i Artsdatabanken. Besøkt 3. desember 2016.

Eksterne lenker

 src=
Typisk voksested for sanktpeterskjerm nær Bilbao i Spania
 src=
Frø av Crithmum maritimum
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO

Sanktpeterskjerm: Brief Summary ( Norwegian )

provided by wikipedia NO

Sanktpeterskjerm (Crithmum maritimum) er en plante i skjermplantefamilien som vokser på havstrender.

Den er en lav til middelshøy, grenet og flerårig urt. Bladene og stenglene er glatte og sukkulente. Blomstene er gulgrønne og sitter i 30–60 mm brede skjermer. Den vokser alltid nær havet, som regel på klipper og berg, men av og til på sand- og grusstrender.

I Frankrike, England, Wales og Sør-Irland er sanktpeterskjerm en karakteristisk plante for de laveste delene av bergvegger ved havet. Plantene som vokser i bergspekker i denne sonen må tåle mye saltsprut. På de samme stedene vokser også Spergularia rupicola, fjærekoll og rødsvingel.

Sanktpeterskjerm er den eneste arten i slekten Crithmum. Den er vanlig omkring Middelhavet og Svartehavet, og langs atlanterhavskysten fra Kanariøyene til Nord-Frankrike. Videre finnes den langs vestkysten av De britiske øyer til Skottland og langs østkysten nordover til Great Yarmouth. Arten har i seinere år spredd seg mye og finnes nå også i Nederland, Belgia og på den tyske øya Helgoland.

I Norge ble de første funnene gjort på Lista i 2001. Etterpå er den funnet i , Flekkefjord og Kristiansand. Dette tas som et tegn på at klimaet i Norge blir varmere. I Storbritannia finnes sanktpeterskjerm kun i områder der kaldeste måned har middeltemperatur høyere enn 4 °C. Det vil si at den potensielle utbredelsen i Norge er ytterst på vestlandskysten nordover fra Kristiansand.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO