dcsimg
Unresolved name

Magnoliopsida

Magnoliopsida ( Romanian; Moldavian; Moldovan )

provided by wikipedia RO
Modifică text Consultați documentația formatului

Magnoliopsida este o clasă biologică de plante cu flori. Prin definiție clasa include familia Magnoliaceae, dar circumscripția sa variază, incluzând mai multe sau mai puține specii în dependență de sistemul de clasificare utilizat. Conform Catalogue of Life Magnoliopsida are în jur de 130.160 de specii.[2]

Magnoliopsida în sistemul Cronquist

Sistemul Cronquist utiliza această taxonomie internă (în versiunea din 1981):

Sistemele Dahlgren și Thorne

Sistemul Dahlgren și sistemul Thorne (1992) utilizau numele Magnoliopsida pentru plante cu flori (angiosperme). Totuși, sistemul Cronquist a fost foarte popular și au existat mai multe versiuni ale sistemului publicate, iar în unele din ele Cronquist numele Magnoliopsida (la nivel de clasă) se referea la plante cu flori (angiosperme).

  • clasa Magnoliopsida [= angiosperme]
    subclasa Magnoliidae [= dicotiledonate]
    subclasa Liliidae [= monocotiledonate]

Sistemul Reveal

Sistemul Reveal utiliza numele Magnoliopsida pentru un grup de dicotiledonate primitive, corespunzătoare aproximativ unei jumătăți din plantele din magnoliidae:

Sistemele APG

În Sistemul APG, APG II și APG III numele botanice sunt utilizate doar pentru nivelul de ordin, sau mai inferioare. Nivelele superioare ordinelor, aveau propriile nume în acest sistem, cum ar fi angiosperme, eudicote, monocotiledonate, rosidae, etc. Aceste nume se refereau la încrengături (neclasificate). Clasa Magnoliopsida nu este definită. De menționat că ideea ca dicotiledonatele trebuie să fie o unitate taxonomică și să aibă un nume formal este respinsă de sistemele APG: dicotiledonatele sunt considerate a fi parafiletice.

Ordine

Referințe

  1. ^ Magnoliopsida (TSN 18063). Integrated Taxonomic Information System.
  2. ^ Roskov Y., Kunze T., Orrell T., Abucay L., Paglinawan L., Culham A., Bailly N., Kirk P., Bourgoin T., Baillargeon G., Decock W., De Wever A., Didžiulis V. (ed) (2014). „Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist”. Species 2000: Reading, UK. Accesat în 26 mai 2014.Mentenanță CS1: Nume multiple: lista autorilor (link) Mentenanță CS1: Text în plus: lista autorilor (link)

Legături externe

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Magnoliopsida
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Magnoliopsida
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autori și editori
original
visit source
partner site
wikipedia RO

Magnoliopsida: Brief Summary ( Romanian; Moldavian; Moldovan )

provided by wikipedia RO

Magnoliopsida este o clasă biologică de plante cu flori. Prin definiție clasa include familia Magnoliaceae, dar circumscripția sa variază, incluzând mai multe sau mai puține specii în dependență de sistemul de clasificare utilizat. Conform Catalogue of Life Magnoliopsida are în jur de 130.160 de specii.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autori și editori
original
visit source
partner site
wikipedia RO