dcsimg

Salvia africana-lutea ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Salvia africana-lutea és una espècie de planta de la família de les lamiàcies, originària de Sud-àfrica que es troba a les dunes costaneres i els turons de la costa de la província del Cap a Sud-àfrica.

Descripció

 src=
Il·lustració

És un arbust de fulla perenne que posseeix nombroses tiges llenyoses que arriben a una grandària de més d'1 m d'alçada i amplada, amb escasses fulles verd-grisenques. Les flors comencen amb un color groc brillant, convertint-se en un color rovellat, amb el calze de color fosc oxidat que persisteix molt després que comenci la fructificació.[1]

Les flors contenen molt nèctar dolç que atrau les abelles i les arnes, i actua com un subministrament d'aliments essencials per a les aus suimangues, sobretot quan les plantes del gènere Protea no floreixen. Alguns grups de papallones utilitzen sàlvies com a plantes per a dipositar-hi les larves.[2]

Usos

S. africana-lutea va ser utilitzat pels primers colons europeus per tractar els refredats, la tuberculosi i bronquitis crònica. Els metges indígenes tradicionals la utilitzen per a les malalties respiratòries, la grip, problemes ginecològics, febres, mals de cap i trastorns digestius.[3]

Taxonomia

Salvia africana-lutea va ser descrita per Linné i publicada a Species Plantarum 1: 26, l'any 1753.[4]

Etimologia

 • Salvia: nom de la "sàlvia" que procedeix del llatí salvus, que significa "salut" o salveo que significa "curar", fent al·lusió a les virtuts medicinals de les plantes d'aquest gènere.
 • africana-lutea: epítet geogràfic llatí que significa "africana de color groc-taronja".[5]

Sinonímia

 • Crolocos aurea (L.) Raf.
 • Salvia aurea L.
 • Salvia colorata L.
 • Salvia eckloniana Benth.
 • Salvia lutea L.[6]

Referències

 1. Clebsch, Betsy; Carol D. Barner. The New Book of Salvias. Timber Press, 2003, p. 28. ISBN 978-0-88192-560-9.
 2. «Salvia africana-lutea» (en anglès). PlantZAfrica-Cherise Viljoen, Kirstenbosch National Botanical Garden, Juliol 2002 (actualitzat el Novembre 2015). [Consulta: 20 juliol 2017].
 3. Journal of Ethnopharmacology Volume 119, Issue 3, 28 October 2008, Pages 664-672 Ethnobotany in South Africa doi:10.1016/j.jep.2008.06.030 Review South African Salvia species: A review of biological activities and phytochemistry G.P.P. Kamatoua, N.P. Makungab, W.P.N. Ramogolab and A.M. Viljoena
 4. «Salvia africana-lutea». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 10 desembre 2012].
 5. africana-lutea a Epítetos Botánicos
 6. «Salvia africana-lutea a The Plant List» (en anglès). [Consulta: 20 juliol 2017].

Bibliografia

 1. AFPD. 2008. African Flowering Plants Database - Base de Donnees des Plantes a Fleurs D'Afrique.
 2. Gibbs Russell, G. E., W. G. Welman, E. Reitief, K. L. Immelman, G. Germishuizen, B. J. Pienaar, M. v. Wyk & A. Nicholas. 1987. List of species of southern African plants. Mem. Bot. Surv. S. Africa 2(1–2): 1–152(pt. 1), 1–270(pt. 2).

Enllaços externs

 src= A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Salvia africana-lutea Modifica l'enllaç a Wikidata src= Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Salvia africana-lutea: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Salvia africana-lutea és una espècie de planta de la família de les lamiàcies, originària de Sud-àfrica que es troba a les dunes costaneres i els turons de la costa de la província del Cap a Sud-àfrica.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA