Парнолисновидни ( Macedonian )

provided by wikipedia emerging languages

Парнолисновидните (науч. Zygophyllales) се ред на дикотиледонски растенија што ги опфаќа следниве две фамилии:

Според Групата за истражување на филогенијата на скриеносемените растенија (AGP II), се несместени во ред, но сепак се вбројуваат во еврозиди I. Редот е признаен во поновиот систем APG III (2009).

Во Кронквистовиот систем, Zygophyllaceae спаѓаче под Sapindales (Сапуновидни), а Krameriaceae под Polygalales (Млечнотревовидни).

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Автори и уредници на Википедија