dcsimg

Vuohenputket ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Vuohenputket (Aegopodium) on sarjakukkaiskasvien (Apiaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun luetaan nykyisin kuuluvaksi kahdeksan lajia, joiden lisäksi sukuun on kuvattu myös 15 muutakin lajia, mutta niiden taksonominen asema on toistaiseksi epäselvä.[1]

Vuohenputket ovat monivuotisia ruohovartisia kasveja, joilla on valkoinen, suikertava ja haarova juurakko. Varsilehdet ovat muodoltaan kolmisormisia ja alimmat lehdet useampaan kertaan kolmisormisia sekä ulkomuodoltaan kolmiomaisia. Lehdykät ovat yleensä leveitä, lyhytruotisia, useimmiten munanmuotoisa, teräväkärkisiä ja hammaslaitaisia. Lehdyköiden tyvi voi olla jokseenkin herttamainen. Vuohenputkien kukat ovat sarjakukinnoissa. Kukkien verhiöt ovat pienet ja terälehdet valkoiset. Hedelmä on munanmuotoinen, sivuilta tasainen lohkohedelmä, jonka hedelmyksissä on viisi harjannetta, mutta ei öljykanavia.[2]

Suvun lajeista Suomessa[3] ja Ruotsissa[2] tavataan vain vuohenputkea (Aegopodium podagraria). Se on puutarhoissa usein hankalasti pois kitkettävä rikkakasvi, mutta siitä on olemassa myös koristekasvilajike kirjovuohenputki (Aegopodium podagraria 'Variegatum').

Lajeja

 • Aegopodium alpestre
 • Aegopodium burttii
 • Aegopodium handelii
 • Aegopodium henryi
 • Aegopodium kashmiricum
 • Aegopodium latifolium
 • Aegopodium podagrariavuohenputki
 • Aegopodium tadshikorum

Lähteet

 1. The Plant List (Aegopodium) The Plant List. 2013. Viitattu 17.1.2018. (englanniksi)
 2. a b Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Kirskålar (Aegopodium) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 17.1.2018.
 3. Raino Lampinen & Rapani Lahti: Kasviatlas 2016: Vuohenputket (Aegopodium) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 17.1.2018.

Aiheesta muualla

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Vuohenputket: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Vuohenputket (Aegopodium) on sarjakukkaiskasvien (Apiaceae) heimoon kuuluva kasvisuku. Sukuun luetaan nykyisin kuuluvaksi kahdeksan lajia, joiden lisäksi sukuun on kuvattu myös 15 muutakin lajia, mutta niiden taksonominen asema on toistaiseksi epäselvä.

Vuohenputket ovat monivuotisia ruohovartisia kasveja, joilla on valkoinen, suikertava ja haarova juurakko. Varsilehdet ovat muodoltaan kolmisormisia ja alimmat lehdet useampaan kertaan kolmisormisia sekä ulkomuodoltaan kolmiomaisia. Lehdykät ovat yleensä leveitä, lyhytruotisia, useimmiten munanmuotoisa, teräväkärkisiä ja hammaslaitaisia. Lehdyköiden tyvi voi olla jokseenkin herttamainen. Vuohenputkien kukat ovat sarjakukinnoissa. Kukkien verhiöt ovat pienet ja terälehdet valkoiset. Hedelmä on munanmuotoinen, sivuilta tasainen lohkohedelmä, jonka hedelmyksissä on viisi harjannetta, mutta ei öljykanavia.

Suvun lajeista Suomessa ja Ruotsissa tavataan vain vuohenputkea (Aegopodium podagraria). Se on puutarhoissa usein hankalasti pois kitkettävä rikkakasvi, mutta siitä on olemassa myös koristekasvilajike kirjovuohenputki (Aegopodium podagraria 'Variegatum').

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI