dcsimg

Hipoquílids ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Els hipoquílids (Hypochilidae) són una petita família d'aranyes araneomorfes.[2] Fou descrita per primera vegada per G. Marx l'any 1888.[1]

Són de les aranyes més primitives que existeixen. Té caràcters similars als migalomorfs, ja que tenen dos parells de pulmons en llibre, però són araneomorfs per la disposició dels quelícers, amb els ullals que s'entrecreuen. Aquestes aranyes de potes llargues construeixen teranyines en forma de "pàmpols" típics, sobretot a les coves. Són anomenades "lampshade spiders" ("aranyes pantalla de llum") a causa de la forma de les seves teranyines que normalment les construeixen per sota cornises. Les seves característiques fan que siguin un grup molt proper a les Neocribellatae.[3]

Sistemàtica

 src=
Teranyina d'Hypochilus sp.

Ectatosticta

Simon, 1892

Hypochilus

Marx, 1888

Totes les espècies del gènere Hypochilus es troben als Estats Units (Apalatxes, Muntanyes Rocalloses i Califòrnia). El gènere Ectatosticta es troba només a la Xina.

Superfamília Hypochiloidea

Els hipoquílids formen l'única família dins la superfamília dels hipoquiloïdeus (Hypochiloidea). Les aranyes, tradicionalment, havien estat classificades en famílies que van ser agrupades en superfamílies. Quan es van aplicar anàlisis més rigorosos, com la cladística, es va fer evident que la major part de les principals agrupacions utilitzades durant el segle XX no eren compatibles amb les noves dades. Actualment, els llistats d'aranyes, com ara el World Spider Catalog, ja ignoren la classificació de superfamílies.[6][7]

Referències

  1. 1,0 1,1 Marx, G. (1888a). On a new and interesting spider. Entomologica Americana 4: 160-162.
  2. 2,0 2,1 (anglès) Referència World Spider Catalog : Hypochilidae +base de dades . Accés el 8 d'abril de 2019
  3. Coddington, J.A. & Levi, H.W. (1991): "Systematics and Evolution of Spiders (Araneae)". Annu. Rev. Ecol. Syst. 22:565-592. (p.576)
  4. Forster, R.R.; Platnick, N.I.; Gray, M.R. (1987): "A review of the spider superfamilies Hypochiloidea and Austrochiloidea (Araneae, Araneomorphae)". Bulletin of the AMNH 185(1):1-116 Abstract - PDF (50Mb)
  5. Shear, W.A. (1969): "Observations on the predatory behavior of the spider Hypochilus gertschi Hoffman (Hypochilidae)". Psyche 76:407-417 PDF
  6. Coddington, Jonathan A. Spiders of North America: an identification manual. American Arachnological Society, 2005, p. 18–24 [Consulta: 24 setembre 2015]. «Phylogeny and classification of spiders»
  7. World Spider Catalog. «World Spider Catalog version 19.0». Natural History Museum Bern, 2018. [Consulta: 11 juliol 2018].

Vegeu també

Enllaços externs

En altres projectes de Wikimedia:
Commons
Commons Modifica l'enllaç a Wikidata
Viquiespècies
Viquiespècies

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Hipoquílids: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Els hipoquílids (Hypochilidae) són una petita família d'aranyes araneomorfes. Fou descrita per primera vegada per G. Marx l'any 1888.

Són de les aranyes més primitives que existeixen. Té caràcters similars als migalomorfs, ja que tenen dos parells de pulmons en llibre, però són araneomorfs per la disposició dels quelícers, amb els ullals que s'entrecreuen. Aquestes aranyes de potes llargues construeixen teranyines en forma de "pàmpols" típics, sobretot a les coves. Són anomenades "lampshade spiders" ("aranyes pantalla de llum") a causa de la forma de les seves teranyines que normalment les construeixen per sota cornises. Les seves característiques fan que siguin un grup molt proper a les Neocribellatae.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA