dcsimg

Țânțarul febrei galbene ( romania )

tarjonnut wikipedia RO

Țânțarul febrei galbene (Aedes aegypti) este un țânțar din familia culicide răspândit în zonele subtropicale din Africa, Asia, America, nordul Australiei. În Europa a fost găsit în trecut în Creta, Cipru, Franța, Grecia, Italia, Portugalia, Sardinia, Spania, sudul Rusiei, Turcia și fosta Iugoslavie. În prezent în Europa a fost găsit numai în Madeira, Olanda și în nord-estul coastei Mării Negre (sudul Rusiei și Georgia). Nu a fost identificat în România și Republica Moldova. Pe lângă disconfortul pe care îl produc prin înțepăturile lor, acești țânțari pot transmite omului câteva boli virale deosebit de grave, și anume: denga, febra galbenă, febra Chikungunya și febra Zika și probabil encefalita ecvină venezueliană și febra West Nile.[2]

Note

  1. ^ a b Neal L. Evenhuis & Samuel M. Gon III (2007). „22. Family Culicidae”. În Neal L. Evenhuis. Catalog of the Diptera of the Australasian and Oceanian Regions (PDF). Bishop Museum. pp. 191–218. Accesat în 4 februarie 2012.
  2. ^ Aedes aegypti. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)

Bibliografie

Legături externe

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Țânțarul febrei galbene
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Țânțarul febrei galbene
lisenssi
cc-by-sa-3.0
tekijänoikeus
Wikipedia autori și editori
alkuperäinen
käy lähteessä
kumppanisivusto
wikipedia RO

Țânțarul febrei galbene: Brief Summary ( romania )

tarjonnut wikipedia RO

Țânțarul febrei galbene (Aedes aegypti) este un țânțar din familia culicide răspândit în zonele subtropicale din Africa, Asia, America, nordul Australiei. În Europa a fost găsit în trecut în Creta, Cipru, Franța, Grecia, Italia, Portugalia, Sardinia, Spania, sudul Rusiei, Turcia și fosta Iugoslavie. În prezent în Europa a fost găsit numai în Madeira, Olanda și în nord-estul coastei Mării Negre (sudul Rusiei și Georgia). Nu a fost identificat în România și Republica Moldova. Pe lângă disconfortul pe care îl produc prin înțepăturile lor, acești țânțari pot transmite omului câteva boli virale deosebit de grave, și anume: denga, febra galbenă, febra Chikungunya și febra Zika și probabil encefalita ecvină venezueliană și febra West Nile.

lisenssi
cc-by-sa-3.0
tekijänoikeus
Wikipedia autori și editori
alkuperäinen
käy lähteessä
kumppanisivusto
wikipedia RO