dcsimg

Nysius cymoides ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

Insecten

De Nysius cymoides is een wants uit de onderfamilie Orsillinae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Langvleugelnysius' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.[1][2]

Uiterlijk

De langvleugelnysius is een bruine wants, die 3,1 – 4,1 mm lang is. De soorten uit het geslacht Nysius zijn zeer moeilijk uit elkaar te houden. Het membraan (het doorschijnende deel) van het hemi-elytrum (de deels verharde voorvleugel) is vrij lang in vergelijking met andere soorten. De verhouding van de lengte van het membraan gedeeld door de resterende lengte van verschillende nysiussoorten (man – vrouw): Tijmnysius (Nysius thymi): 0.65 & 0.64; Heidenysius (Nysius ericae): 0.75 & 0.81; Kruiskruidnysius (Nysius senecionis): 0.76 & 0.79; Composietennysius (Nysius graminicola): 0.75 & 0.85; Langvleugelnysius (Nysius cymoides): 0.94 & 0.96.[3] Hij is ook iets kleiner.

Verspreiding en habitat

De soort is verspreid in West-Europa, het zuiden van Centraal-Europa, het Middellandse Zeegebied, het woestijngebied van Afrika, Arabië en Centraal-Azië. Hij bewoont droge, hete gebieden met een steenachtige bodem of zandbodem. Vaak op plekken als zand- of steenafgravingen, braakliggende gronden.

Leefwijze

Hij leeft op veel verschillende planten, maar heeft een voorkeur voor planten uit de composietenfamilie (Asteraceae), (bijvoorbeeld alsem (Artemisia), centaurie (Centaurea), fijnstraal (Erigeron). In het Middellandse Zeegebied kan de soort schadelijk zijn voor cultuurplanten. De jaarlijkse ontwikkelingscyclus is nog onduidelijk.

Externe links

Bron
  • (de) Ekkehard Wachmann, Albert Melber, Jürgen Deckert: Wanzen. Band 3: Pentatomomorpha I: Aradoidea (Rindenwanzen), Lygaeoidea (Bodenwanzen u. a.), Pyrrhocoroidea (Feuerwanzen) und Coreoidea (Randwanzen u. a.).
Referenties
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL

Nysius cymoides: Brief Summary ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

De Nysius cymoides is een wants uit de onderfamilie Orsillinae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Langvleugelnysius' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL