L'abellera aranyosa o flor d’aranya (Ophrys sphegodes, Mill., 1768)[1] és una orquídia monopodial i terrestre de la subtribu Orchidinae de la família Orchidaceae del gènere Ophrys. El seu nom genèric ophrys deriva de la paraula grega ophrys = 'cella' referint-se a l'alta consideració que es té cap a aquest gènere. Del grec sphegodes = 'similar a una vespa' referint-se al seu label. Ophrys s'esmenta per primer cop en el llibre Naturalis Historia de Plini el Vell (23-79).
Ophrys sphegodes és una orquídia terrestre que té tubercle subterrani, globular i petit, del qual surt la tija floral erecta senzilla i sense ramificacions, d'uns 30 cm. Aconsegueixen una alçària de 25 a 30 cm. Les petites fulles basals formen una roseta de fulles enganxades arran de terra, oblongolanceolades arrodonides sense indentacions, tenen un color verd blavós. Les flors tenen un label de grans dimensions. El label és trilobulat d'un color marró fosc, amb lòbul central vellutat, triangular, allargat i bombat. El label de color marró vermellós, d'uns 13 a 18 mm de longitud, té tres lòbuls amb els dos laterals triangulars que estan girats lleugerament cap endavant, amb uns pèls fins i sedosos imitant èlitres d'insecte. El lòbul intermedi és glabre i més gran que els laterals, en el qual l'espècul és de color acer o una mica purpuri, amb forma de H o de lletra "pi" grega. Aquesta varietat té dos sèpals laterals iguals en grandària, el tercer es gira una mica cap endavant. Els tres sèpals són d'uns 7 mm de longitud i un color uniforme verd vermellós o verd. Els tèpals interns són bastant més petits que els externs, estrets i afilats (imiten les antenes d'un insecte), però del mateix color verd que els sèpals, i fan un gran contrast amb els tons foscos del label. De dos a deu flors es desenvolupen en la tija floral amb fulles basals. Les flors són úniques, no solament per la seva inusual bellesa, gradació de color i formes excepcionals, sinó també per la ingenuïtat amb la qual atreuen els insectes. El seu label imita en aquest cas l'abdomen d'una aranya. Aquesta espècie és molt variable en els seus dibuixos i gradació de color.
Aquesta abellera d'hàbits terrestres monopodial es distribueix pel Mediterrani (estat espanyol, sud de França, i Còrsega) en general arreu d'Europa. Habita a prats, garrigues, matollars i boscos. Es desenvolupen a la tardor i poden sobreviure a les gelades de l'hivern. Durant l'estiu, aquestes orquídies estan dorments com un bulb subterrani que serveix com una reserva de nutrients. Al final de l'estiu-tardor desenvolupa una roseta de fulles. També un nou tubercle comença a desenvolupar-se i madura fins a la següent primavera, el vell tubercle mor lentament. Floreixen de mitjans de març a abril. A la primavera, la tija floral comença a desenvolupar-se, i durant la floració les fulles ja comencen a marcir.
La majoria de les orquídies del gènere Ophrys depenen d'un fong simbiont; a causa d'això, desenvolupen solament un parell de petites fulles alternes. No poden ser trasplantades a causa d'aquesta simbiosi.
Aquesta suggestió visual serveix com a reclam íntim. Aquesta pol·linització mímica està acrescuda en produir, a més, la fragància de la femella de l'insecte en zel. Aquestes feromones fan que l'insecte s'apropi a investigar. Això ocorre solament en el període determinat en el qual els mascles estan en zel i les femelles no han copulat encara. L'insecte està tan excitat que comença a copular amb la flor. Això s'anomena pseudocopulació; la fermesa, la suavitat, i els pèls vellutats del label són els majors incentius perquè l'insecte s'introdueixi en la flor. Els pol·linis s'adhereixen al capdavant o a l'abdomen de l'insecte. Quan torna a visitar una altra flor els pol·linis copegen l'estigma. Els filaments dels pol·linis durant el transport canvien de posició de tal manera que els grans de pol·len puguin copejar l'estigma; tal és el grau de refinament de la reproducció. Si els filaments no prenen la nova posició, els pol·linis podrien no haver fecundat la nova orquídia.
Cada orquídia té el seu propi insecte pol·linitzador i depèn completament d'aquesta espècie pol·linitzadora per a la seva supervivència. El que és més, els mascles entabanats és probable que no tornin o fins i tot que ignorin plantes de la mateixa espècie. Per tot això, solament prop del 10% de la població d'Ophrys arriba a ser pol·linitzada. Això és suficient per a preservar la població d'Ophrys, si es tenen en compte que cada flor fertilitzada produeix 12.000 diminutes llavors.
L'abellera aranyosa o flor d’aranya (Ophrys sphegodes, Mill., 1768) és una orquídia monopodial i terrestre de la subtribu Orchidinae de la família Orchidaceae del gènere Ophrys. El seu nom genèric ophrys deriva de la paraula grega ophrys = 'cella' referint-se a l'alta consideració que es té cap a aquest gènere. Del grec sphegodes = 'similar a una vespa' referint-se al seu label. Ophrys s'esmenta per primer cop en el llibre Naturalis Historia de Plini el Vell (23-79).
Tegeirian yw Tegeirian-y-corryn cynnar sy'n enw gwrywaidd. Mae'n perthyn i'r teulu Orchidaceae. Yr enw gwyddonol (Lladin) yw Ophrys sphegodes a'r enw Saesneg yw Early spider-orchid.[1] Ceir enwau Cymraeg eraill ar y planhigyn hwn gan gynnwys Tegeirian-corryn Cynnar, Tegeirian Copyn.
Mae'n blanhigyn blodeuol nodedig ac fel eraill o deulu'r Orchidaceae, mae'r blodau'n hynod liwgar mae'n cynhyrchu arogl da. Enw'r genws yw Orchis, sy'n tarddu o Hen Roeg ὄρχις (órkhis), sy'n golygu caill; mae hyn yn cyfeirio at gloron deuol rhai tegeirianau.[2]
Tegeirian yw Tegeirian-y-corryn cynnar sy'n enw gwrywaidd. Mae'n perthyn i'r teulu Orchidaceae. Yr enw gwyddonol (Lladin) yw Ophrys sphegodes a'r enw Saesneg yw Early spider-orchid. Ceir enwau Cymraeg eraill ar y planhigyn hwn gan gynnwys Tegeirian-corryn Cynnar, Tegeirian Copyn.
Mae'n blanhigyn blodeuol nodedig ac fel eraill o deulu'r Orchidaceae, mae'r blodau'n hynod liwgar mae'n cynhyrchu arogl da. Enw'r genws yw Orchis, sy'n tarddu o Hen Roeg ὄρχις (órkhis), sy'n golygu caill; mae hyn yn cyfeirio at gloron deuol rhai tegeirianau.
L'Ofride ragnu (in latinu: Ophrys sphegodes) hè un fiore chì face parte di a famiglia di l'orchidaceae. Hè altu sin'à 45 cm. Fiurisce da aprile à maghju. I fiori sò ermafruditi, avendu à tempu l'organi maschili è feminili. Stà piuttostu in erba, in i boschi aperti è in i prati. I fiori anu sepali giallu-verdi è un labellu scuru, brunu, annantu à u quale si pò distingue a forma di un'acca ("H"). Cusì i fiori s'assumiglianu à un artropodu è in particulare à un ragnu.
U nome di u generu "ofride" vene da u termine grecu "ophrus" (chì significheghja "sopracigliu"), una parola chì hè stata usata da Plinu u Grecu per designà una pianta chì era aduprata per tigne i sopracigli.
L'ofride ragnu hè prisente in Corsica. Fiurisce d'aprile.
L'Ofride ragnu (in latinu: Ophrys sphegodes) hè un fiore chì face parte di a famiglia di l'orchidaceae. Hè altu sin'à 45 cm. Fiurisce da aprile à maghju. I fiori sò ermafruditi, avendu à tempu l'organi maschili è feminili. Stà piuttostu in erba, in i boschi aperti è in i prati. I fiori anu sepali giallu-verdi è un labellu scuru, brunu, annantu à u quale si pò distingue a forma di un'acca ("H"). Cusì i fiori s'assumiglianu à un artropodu è in particulare à un ragnu.
U nome di u generu "ofride" vene da u termine grecu "ophrus" (chì significheghja "sopracigliu"), una parola chì hè stata usata da Plinu u Grecu per designà una pianta chì era aduprata per tigne i sopracigli.
Pawkowa orchija (Ophrys sphegodes) je rostlina ze swójby orchidejowych rostlinow (Orchidaceae).
Pawkowa orchija je trajne zelo, kotrež docpěwa wysokosć wot 15 hač 40 cm.
Łopjena su brunojće zelene.
Kćěje wot apryla hač meje. Hubka je wjelbowana, somotowje kosmata, čerwjenobruna, njese H-formowy, módry muster, docpěwa dołhosć wot 9 hač 14 mm, je njerozdźělena abo słabje třidźělna, ale njenjese přiwisk. Tři zwonkowne kćenjowe łopješka su žołtozelene. Dwě znutřkownej kćenjowej łopješce stej wusko-lancetojtej, zelenožołtej hač brunojće žołtej.
Rosće na ćopłych, suchich łukach, w swětłych kerčinach a w swětłych chójnowych lěsach.
Rostlina je w srjedźnej a južnej Europje rozšěrjena.
Pawkowa orchija (Ophrys sphegodes) je rostlina ze swójby orchidejowych rostlinow (Orchidaceae).
De spinnenorchis (Ophrys sphegodes, synoniem: Ophrys aranifera) is een Europese orchidee. Het is een soort van kalkgraslanden die in Wallonië zijn noordelijke grens bereikt.
Nederlands: spinnenorchis
De Nederlandse en de botanische naam verwijzen beide naar de gelijkenis met een spin.
De spinnenorchis is een tot 30 cm hoge orchidee. Het is een vaste plant die elk jaar vanuit ondergrondse knollen opnieuw een bloemstengel vormt. De bloemstengel is vrij robuust en draagt een ijle aar met maximaal tien bloempjes.
Het bladrozet heeft enkele breed-lancetvormige en zilverachtig glimmende bladeren, die meestal al verwelkt zijn tijdens de bloei. De bloemstengel heeft ook nog twee stengelomvattende bladeren.
De bloemen zijn typisch voor de spiegelorchissen, met geelgroen gekleurde kelk- en kroonbladen en een opvallend gekleurde lip. Die is bruin met een iets lichtere rand, meestal ongedeeld, langgerekt en hoekig met behaarde bultjes aan de zijkanten. Midden op de lip is een duidelijk h-vormig speculum, bruin of blauw met een witte rand. De holte onder het stigma is eenkleurig rood. Er is nauwelijks een aanhangseltje te zien. De lip lijkt van op een afstand wat op een spin.
De bloeitijd is eind april tot eind mei.
De spinnenorchis wordt bestoven door zandbijen uit het geslacht Andrena.
Voor details van de voortplanting, zie spiegelorchis.
De spinnenorchis houdt zoals de meeste spiegelorchissen van zonnige, droge kalkrijke gronden: kalkgraslanden, schrale berm en ongebruikte wijngaarden.
De spinnenorchis komt voor in gematigde en warme zones van Europa, vanaf West-Europa over Midden-Europa tot in het Middellands Zeegebied. Hij bereikt zijn noordelijke grens in Wallonië.
In België was de soort bekend van enkele plaatsen in Wallonië, maar is daar nu waarschijnlijk uitgestorven. Maar hij is nog in vrij grote aantallen te vinden net over de grens met Frankrijk, zodat herkolonisatie zeker mogelijk is. De soort komt in Nederland en Vlaanderen niet voor.
Binnen het geslacht van de spiegelorchissen heeft de spinnenorchis een nauwe verwant, de vroege spinnenorchis (Ophrys araneola), die enkel zuidelijker voorkomt. Onderscheid is mogelijk door de kleinere bloemen met een lip met duidelijk gele rand, en de vroeger bloeitijd van deze laatste.
Verder kan de spinnenorchis onderscheiden worden van andere in Europa voorkomende spiegelorchissen zoals de vliegenorchis (Ophrys insectifera), de bijenorchis (Ophrys apifera) en de hommelorchis (Ophrys holoserica) door de altijd geelgroene bloemdekbladen en het zeer kleine aanhangsel.
De spinnenorchis is overigens een zeer variabele soort waarvan veel variëteiten en ondersoorten worden onderscheiden, waarvan sommige door bepaalde taxonomen ook als soort zijn beschreven.
De belangrijkste bedreiging is het verlies van hun habitat (kalkgraslanden) door omzetting naar landbouwgronden en door bemesting.
In België staat de soort op de lijst van wettelijk beschermde planten in België. Op de Vlaamse Rode Lijst (planten) wordt de spinnenorchis vermeld als ‘uitgestorven in Vlaanderen’.
De spinnenorchis (Ophrys sphegodes, synoniem: Ophrys aranifera) is een Europese orchidee. Het is een soort van kalkgraslanden die in Wallonië zijn noordelijke grens bereikt.
Dwulistnik pajęczy (Ophrys sphegodes Mill.) – gatunek roślin z rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Występuje w Europie zachodniej, środkowej i południowej, w Polsce dotąd nie stwierdzony. Gatunek bardzo zmienny (zwłaszcza warżka)[2].
Gatunek występuje w Europie zachodniej i południowej[2], a także w Basenie Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w zachodnim Iranie[potrzebny przypis]. Na północy zasięg obejmuje Wyspy Brytyjskie, natomiast w kontynentalnej części Europy sięga po środkowe i wschodnie Niemcy[2].
Gatunek bardzo zmienny, wyróżnia się szereg podgatunków i mieszańców.
Dwulistnik pajęczy (Ophrys sphegodes Mill.) – gatunek roślin z rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Występuje w Europie zachodniej, środkowej i południowej, w Polsce dotąd nie stwierdzony. Gatunek bardzo zmienny (zwłaszcza warżka).
Загальна висота 30-40 см, в середньому до 15 см. Оцвітина зигоморфна. Квіти своєю формою нагадують павуків, звідси походить інша назва цієї рослини. Квітки коричневі з зеленуватими краями. Мають 3 чащостики, які жовто-зеленого забарвлення. Пелюстки вузькі на кінці, хвилясті та губасті, завдовжки 10 мм. Кількість пелюсток на квітці становить 6. Плід являє собою невеличку коробочку. Листя розташовано почегргово. Вони з гладенькими краями. Коренева система представлена кореневищем, що міцно чіпляється до ґрунту.
Воліє до світлих лісів, луків, гірських районів до висоти до 1300 м над рівнем моря. Зростає на вапняних ґрунтах, в сухих трав'янистих місцях. Квітка потребує комах для запилення. Є рослиною-геофітом, тобто такою, що залишається в стані спокою протягом одного або декількох вегетаційних сезонів. Максимально Ophrys sphegodes може залишатися 8 років, проте здебільшого 2 роки.
Розповсюджена від Великої Британії та Португалії до східного Ірану та Туркменістану.
Ophrys sphegodes là một loài thực vật có hoa trong họ Lan. Loài này được Mill. mô tả khoa học đầu tiên năm 1768.[2]
Ophrys sphegodes là một loài thực vật có hoa trong họ Lan. Loài này được Mill. mô tả khoa học đầu tiên năm 1768.